250'den fazla insani yardım ve insan hakları kuruluşundan Gazze için çağrı

Published on Nisan 13, 2024, 7:56 ö.ö.

Aralarında Filistinli ve İsrailli grupların da bulunduğu dünyanın dört bir yanından 250'den fazla insani yardım ve insan hakları örgütü, tüm devletlerden İsrail ve Filistinli silahlı gruplara silah, parça ve mühimmat transferini derhal durdurmalarını talep ediyor.

Küresel bir organizasyon olan Save the Children'ın sitesine göre, 200'den fazla kuruluş Gazze için imza topladı.

İlk olarak Ocak ayında on altı büyük insani yardım ve insan hakları örgütünün imzacı olarak yer aldığı bir listeyle yayınlanan bu eylemi talep eden bildiri, Gazze'deki savaşın kötüleşmesiyle birlikte son aylarda önemli ölçüde arttı.

Açıklamada BM Güvenlik Konseyi'ne "İsrail Hükümeti ve Filistinli silahlı gruplara silah transferini durduracak ve uluslararası suçların işlenmesinde kullanılma riski olan silahların tedarikini önleyecek tedbirleri derhal alarak küresel barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirmesi" çağrısında bulunuldu.

Kuruluşlar ''İsrail'in askeri faaliyetleri Gazze'deki evlerin, okulların, hastanelerin, su altyapısının, barınakların ve mülteci kamplarının önemli bir bölümünü tahrip etmiştir; bu bombalamaların ayrım gözetmeyen doğası ve rutin olarak neden oldukları orantısız sivil zarar modeli kabul edilemez.'' diyor. 

Daha sonra, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Gazze'de "vahşet suçlarının işlenme riskinin arttığı" uyarısında bulundu ve tüm devletleri bu tür suçların işlenmesini önlemeye çağırdı.

 Bu çağrıdan bu yana Gazze'deki insani kriz daha da kötüleşti.

İnsan hakları savunucuları çağrıda ''Acil ateşkes talep ediyoruz'' dedi.

Gazze için imza toplayan kurum ve kuruluşlar ''Derhal ateşkes talep ediyor ve tüm devletleri uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku ihlallerinde kullanılabilecek silahların transferini durdurmaya çağırıyoruz. BM Güvenlik Konseyi, İsrail Hükümeti ve Filistinli silahlı gruplara silah transferini durduracak ve uluslararası suçların işlenmesinde kullanılma riski olan silahların tedarikini önleyecek tedbirleri derhal kabul ederek küresel barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirmelidir.Tüm devletler vahşet suçlarını önlemek ve sivilleri koruyan normlara uyulmasını teşvik etmekle yükümlüdür. Uluslararası toplumun bu taahhütleri yerine getirmesi için çok geç kalınmıştır.'' diyor.