İsrail topyekun kaybetmeye doğru ilerliyor

Published on Nisan 12, 2024, 12:17 ö.ö.

İsrail medya organları Benyamin Netanyahu hükümetinin büyük bir yenilgiyle karşı karşıya olduğunu bildiriyor.

İsrail medyası, Benyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümetinin 7 Ekim'den bu yana "yankı uyandıran" bir başarısızlığa uğradığını bildirdi.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin oğulları ve torunlarının 10 Nisan'da El Şati mülteci kampında öldürülmesinin bile genel tabloyu değiştirmeyeceğini belirterek, 7 Ekim'den bu yana altı aydan fazla zaman geçtiğini ve "İsrail'in" başarısızlığının peş peşe giderek arttığını vurguladı.

Yedioth Ahronoth, Hamas’ın İsrail işgal güçlerinin çekildiği her bölgede hala mevcut olduğunu ve hatta "yardım dağıtım süreçlerini denetlediğini, fiyatların aynı kalmasını sağladığını ve İsrail'le işbirliği yapmakla suçlanan tüm şüpheli hainlerin peşine düştüğünü ve hatta bazı durumlarda onları idam ettiğini" söyledi.

İsrailli haber sitesi, bu kez, sahadaki askeri başarıların stratejik siyasi başarılara dönüştürülemeyeceği göz önüne alındığında, bunu İsrail işgal güçlerine veya Şin Bet'e yüklemenin mümkün olmadığını ekledi; bu, başlangıçta "İsrail devletinden" ziyade "İsrail hükümetinin bütünlüğünü" korumayı amaçlayan siyasi düşünceler nedeniyle bu noktaya gelindiğini belirtti. 

Bu durum, asıl amaçları liderliklerinin güvenilirliğini korumak olan İsrailli yetkililer için büyük bir endişe kaynağı. Gazze kara saldırısı sadece yıkıma yol açarak Netanyahu yönetiminin sürekli ve yapısal eksikliklerinin altını çizdi.

İsrailli medya organı, İsrail'in Gazze'yi karadan işgalinin, Şeridi kitlesel olarak yok etmekten başka bir şey başaramadığını ve bu son noktadan itibaren İsrail hükümetinin sürekli ve sistematik başarısızlığının başladığını ekledi.

Hedeflere ulaşmada başarısızlık 

Ayrıca Yedioth Ahronoth, Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümetinin Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in korkusuyla Gazze'yi yönetmek için gerçekçi bir alternatifi tartışmayı reddetmesi nedeniyle Hamas'ı devirme hedefine ilk etapta ulaşılamadığını belirtti.

Bu başarısızlığın bir parçasının da esir takası anlaşmasına varılamaması olduğunu vurgulayan gazete, bu başarısızlığı "Belki bu anlaşmaya daha erken varmak mümkündü, ancak Hamas taviz vermemekte kararlı, bu da kısmen İsrail hükümetinin siyasi-diplomatik başarısızlığına bağlanabilir.’’ diye yorumladı. 

Netanyahu'nun Amerikan yönetimiyle didişmeyi bırakmayışı işgalin en büyük müttefikiyle stratejik bir krizi tetiklediğini belirten Yedioth Ahronoth, Hamas'ın herhangi bir anlaşmaya varmadan savaşı sürdürmenin Washington ile "İsrail" arasında daha fazla çatışmaya yol açacağının farkında olduğunu vurgulayarak, Hamas'ın bu nedenle sadece bir anlaşmaya varmak için acele etmediğini, aynı zamanda İsrail’in Amerikan yönetimi önünde daha fazla kıvranmasına izin verdiğini iddia etti.

Yedioth Ahronoth, Amerikalı Yahudiler ve "İsrail"in dostları arasında bile rejimin başarısız olduğunu, bu nedenle Netanyahu'nun derhal istifa etmesi ve "İsrail "in ABD'deki, özellikle de Yahudiler arasındaki itibarını yeniden kazanması için açık bir pencere bırakması gerektiğini belirtti.

İsrail’i destekleyen Yahudiler arasında bile Netanyahu'nun İsrail’i zafere değil mutlak yenilgiye götürdüğünün giderek daha iyi anlaşıldığı vurgulanan haberde, bu yenilginin sonuçta Hamas'ı devirmeden ve esirleri serbest bırakmadan İsrail’e ateşkes dayatılmasına ve Hamas'ın kazanmasına yol açacağı belirtildi.

'İsrail' Gazze'de Hamas lideri İsmail Haniye'nin üç oğlunu öldürdü

Öte yandan Lübnan'dan yayın yapan el-Meyadin televizyonuna konuşan kaynaklar, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin üç oğlunun 10 Nisan'da Gazze'deki El Şati mülteci kampının batı kesiminde bir araca düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü söyledi.

Ramazan Bayramı günü,  İsrail işgali bir başka kötü niyetli eylemde bulunarak İsmail Haniye'nin oğulları Hazem, Amir ve Muhammed ile birkaç torununu öldürdü.

Saldırıda öldürülen çocukların isimleri Amal, Halid, Razan ve Mona’ydı.

Halen Katar'ın başkenti Doha'dan Hamas'ın Siyasi Bürosunu yöneten Haniye haberi yardımcısından büyük bir metanetle aldı.

Direniş lideri, Doha'daki bir tıp merkezine nakledilen yaralı ve hasta Filistinlileri kontrol etmek üzere 10 Nisan'da planladığı hastane ziyareti sırasında kameralara yansıdı. 

Haniye, şehit olan üç oğluna ve çocuklarına Allah'tan rahmet dileyerek hastanedeki günlük programını bitireceğini söyledi.

Hamas lideri "Şehitlerin kanı ve yaralıların acısıyla umudu yaratıyoruz, geleceği yaratıyoruz, halkımız ve ulusumuz için bağımsızlık ve özgürlüğü yaratıyoruz" dedi ve savaşın başlangıcından bu yana yeğenleri de dahil olmak üzere ailesinden yaklaşık 60 kişinin öldürüldüğünü sözlerine ekledi.